Klasyczne ślimaki z masłem czosnkowo ziołowym

Danie dziś już bardzo spopularyzowane, na polskich stołach pojawiło się po raz pierwszy w XIX wieku. Spopularyzowane zostało przez ojca kuchni francuskiej Marie-Antoine’a Carême’a. Ponieważ winniczki są w naszym kraju pod ochrona, jest to produkt luksusowy i danie ciągle spotkać możemy gównie w dobrych restauracjach. Poza sezonem żywe ślimaki można kupić na specjalistycznych fermach.Przygotowanie perfekcyjnych ślimaków wymaga przede wszystkim czasu i cierpliwości. Trudno wyobrazić je sobie bez dobrego, aromatycznego czosnku z polskiej hodowli. Podstawa to także starannie dobrany i odpowiednio harmonizujący bukiet ziół. Ich proporcje zestawiamy za każdym z należytą uwagą, pamiętając, że mogą mieć różnorodne właściwości smakowe w zależności od pory roku, uprawy czy przechowywania.

Składniki:

  • 1 kg ślimaków
  • po 1 pietruszce i marchewce
  • sól morska
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 gałązki bazylii
  • kilka listków oregano
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Ślimaki winniczki o średnicy 3-4 cm umieszczamy w skrzynce z otworami i czekamy 3-4 dni,by oczyściły się od wewnątrz. Następnie żywe ślimaki płuczemy zimna wodą, solimy i wrzucamy na lekko osolony wrzątek, na minut. Odcedzamy i lekko schładzamy w zimnej wodzie. Przygotowujemy warzywny wywar z pietruszki, marchwi. Dodajemy pietruszki i marchwi, doprawiamy go solą, pieprzem w ziarnach, oregano oraz kilkoma listkami bazylii. Wyciągamy ślimaki z muszelek. Odcinamy i wyrzucamy cienką część ślimaka schowaną przedtem najgłębiej w muszelce. Winniczki wrzucamy do wywaru warzywnego i gotujemy przez 2,5 godziny na wolnym ogniu pod przykrywką. Oczyszczamy i obgotowujemy muszle. Zgniatamy czosnek, siekamy bazylię oraz pietruszkę. Siekamy natkę i pozostałą bazylię, rozgniatamy czosnek nożem. Miksujemy z miękkim masłem czosnek oraz zioła i doprawiamy. Ugotowane ślimaki studzimy i umieszczamy w muszelkach. Do każdej z muszli wkładamy porcję czosnkowo ziołowego masła.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s