Czynniki mające wpływ na jakość mycia w zmywarce

Zmywarka w lokalu gastronomicznym to podstawowy element wyposażenia kuchni. Żaden pracownik nie wyobraża sobie zmywania ciągle napływającego stosu naczyń, a właściciele lokali nie chcą też zatrudniać dodatkowego pracownika, który byłby odpowiedzialny tylko za zmywanie. Decydując się na zmywarkę, należy ją eksploatować tak, by służyła jak najdłużej.

Na jakość wykonywanej pracy przez zmywarkę mają wpływ trzy czynniki. Jest to obsługa, woda i chemia. Przyjrzyjmy się poszczególnym elementom.

Zanim włożymy brudne naczynia do zmywarki, najpierw należy się pozbyć resztek jedzenia i opłukać naczynia zimną wodą. W sytuacji kiedy naczynia są bardziej zabrudzone, należy je namoczyć, tak by resztki odłączyły się od powierzchni naczyń. Podczas każdego procesu mycia w zmywarce pozostaje niewielka ilość brudnej wody, więc w przypadku nie dostosowania się do powyższych zasad, trzeba będzie częściej wymieniać wodę. By wszystkie naczynia zostały dokładnie umyte należy zwrócić uwagę na ich ułożenie w zmywarce. Talerze nie  powinny na siebie nachodzić, a szkło powinno być ułożone dnem do góry – wtedy zapewnimy prawidłową cyrkulację wody wewnątrz zmywarki. Po zakończonym procesie mycia, należy wyjąć kosz z naczyniami i odstawić do wyschnięcia. Pozostawienie zamkniętej zmywarki sprawi, że naczynia będą mokre i nie wyschną.

Zmywarki gastronomiczne nie lubią twardej wody, więc przed zamontowaniem takiego urządzenia w kuchni, należy się zorientować jaki jest stopień twardości wody. Wodę możemy zbadać na trzy sposoby. Można oddać próbkę do laboratorium, gdzie zostanie zbadana. Drugim sposobem jest wykonanie testu za pomocą testu paskowego. Możemy także posłużyć się testem kropelkowym. Testy są dostępne w sklepach hydraulicznych lub akwarystycznych. Każda woda, która ma 7 lub więcej stopni w skali twardości wody jest uważana za twardą. Należy więc poczynić kroki by ją zmiękczyć. W przeciwnym razie osadzający się kamień w zmywarce może doprowadzić do usterki zmywarki. Pomocne okażą się zmiękczacze do wody, filtry lub można się zastanowić nad zakupem zmywarki z kolumną jonitową.

Do chemii zaliczamy wszystkie produkty chemiczne, które wykorzystywane są przy pracy zmywarek i zazwyczaj są to: płyn myjący i nabłyszczający oraz odkamieniacz.

Każdy skuteczny środek czyszczący powinien mieć odczyn zasadowy, a dawkowanie takiego środka jest uzależnione od twardości wody.

Środki nabłyszczające mają za zadanie nabłyszczyć i wspomóc osuszanie naczyń. Działanie płynu nabłyszczającego polega na zmniejszeniu napięcia powierzchniowego wody, przez co krople szybciej spływają z naczyń, a te szybciej stają się suche. Środki nabłyszczające mogą mieć odczyn kwaśny lub neutralny.

Regularne używanie odkamieniacza sprawia, że zmywarka nie jest wewnątrz pokryta kamieniem, osadem. Odkamieniacz należy wlewać do komory myjącej i włączyć kilka cykli mycia pod rząd. Po tym czasie osady w zmywarce powinny zniknąć.

Zmywarki gastronomiczne mogą służyć długie lata jeśli będziemy o nie odpowiednio dbać. Jakość wody i używanych środków chemicznych ma decydujący wpływ na ich funkcjonowanie, ale nie należy także zapominać o prawidłowej obsłudze tego urządzenia.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s