Czym charakteryzują się profesjonalne garnki do gastronomii?

Dobrego kucharza poznajemy nie tylko po tym jakie dania serwuje, ale także po tym z jakich sprzętów kuchennych korzysta. Nie od dziś wiadomo, że jakość wyposażenia kuchni wpływa na smak potraw. Faktem jest, że danie przygotowane w starym, przypalonym garnku będzie inaczej smakowało niż te ugotowane w garnku profesjonalnym. Dlatego tak ważne jest, by prowadząc lokal gastronomiczny, wyposażyć kuchnię w sprzęt i akcesoria najwyższej jakości.

Przy wyborze garnków do lokalu gastronomicznego musimy kierować się nie tylko ceną, ale też marką. Profesjonalnych garnków do gastronomii nie kupimy w centrum handlowym. Warto poszukać sklepu internetowego, który zajmuje się sprzedażą produktów najlepszych producentów sprzętu gastronomicznego. Jeśli szukamy garnków, bardzo dobrze sprawdzają się garnki Hendi. Marka Hendi od ponad 70 lat zajmuje się produkcją profesjonalnego sprzętu gastronomicznego, więc przemawia za nimi doświadczenie i jakość.

Garnki możemy podzielić ze względu na rozmiar na: niskie, średnie i wysokie. Żeby gotowanie w nich było funkcjonalne i nie narażało nas na dodatkowe koszty, rozmiar garnka należy dobrać do rodzaju gotowanego dania. Gotowanie małych porcji w dużych garnkach wiąże się z niepotrzebnie zużywanym gazem czy prądem.

Garnki, które obecnie są używane w lokalach gastronomicznych, są wykonywane ze stali nierdzewnej. Dzięki temu są odporne na uszkodzenia i bardzo wytrzymałe. Należy wybierać garnki z kapsułowym dnem typu “sandwich”. Polega to na tym, że dno garnka składa się z trzech warstw: stal nierdzewna-aluminium-stal nierdzewna. Taka konstrukcja sprawia, że ciepło jest rozprowadzane równomiernie, a dzięki temu dania są przygotowywane szybciej.

Na co należy jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze garnka? Warto spojrzeć na sposób mocowania uchwytów. Jeśli są przytwierdzone wielopunktowo nie będą się nagrzewać. Ta cecha garnków sprawi, że gotowanie będzie znacznie przyjemniejsze.

Profesjonalne garnki powinny się także sprawdzić na wszystkich kuchenkach, zarówno tych gazowych, jak i indukcyjnych. Nie bez znaczenia jest też możliwość mycia garnków w zmywarkach gastronomicznych.

Wybór garnków do lokalu gastronomicznego jest sprawą istotną, ponieważ wpływa to na jakość gotowanych potraw i szybkość pracy w kuchni. Przede wszystkim należy się kierować marką. Garnki dobrej jakości będą wytrzymałe i jeśli będą odpowiednio użytkowane, na pewno będą się dobrze sprawdzały przez kilka lat.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s