Jak poprawnie przyrządzić krążki cebuli?

Panierowane krążki cebuli uważane są powszechnie za mało eleganckie danie, które serwowane jest w niezbyt wyszukanych lokalach gastronomicznych typu fast food. Okazuje się jednak, że poprawnie przyrządzone cebulowe krążki mogą spełniać rolę niezwykle atrakcyjnej przystawki również w restauracjach wyższej klasy. Wspaniale sprawdzą się jako dodatek do sałatek. Mogą być również podawane wspólnie ze świeżo przyrządzonymi dipami lub guacamole.

Chociaż składniki potrzebne do stworzenia panierowanych krążków cebuli są niezwykle proste, to proces ich przygotowywania okazuje się nastręczać niektórym kucharzom pewnych problemów. Oto przepis, który ułatwi właściwe wykonanie krążków.

Składniki:

1 duża cebula pokrojona w grube plastry

1/4 szklanki mąki pszennej lub razowej

szczypta proszku do pieczenia

1 jajo

1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego

1/2 szklanki bułki tartej

sól do smaku

olej

Sposób przygotowania:

Za pomocą ręcznika papierowego odsączamy nadmiar soku z cebuli, następnie rozdzielamy plastry, tak by powstały krążki. Łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę soli. Obtaczamy cebulę w przygotowanej mieszance. Pozostałą ilość mąki mieszamy z jajkiem i mlekiem. Zanurzamy krążki w powstałym cieście. Na koniec obtaczamy cebulowe krążki w bułce tartej.

Smażenie powinno przebiegać w maksymalnie rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Najlepiej wykorzystać tradycyjny olej rzepakowy, jego smak nie będzie wyczuwalny. Krążki smażymy ok. 2 – 3 minut, aż do momentu, gdy nabiorą złotej barwy. Warto na koniec ponownie wykorzystać ręcznik papierowy i za jego pomocą odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s