Blender gastronomiczny, jaki najlepszy?

Zwykły blender do zastosowań domowych z całą pewnością nie sprawdzi się profesjonalnej gastronomii. Właściciele małych lokali popełniają czasem ten błąd i wyposażają kuchnię w sprzęt gospodarstwa domowego. Taka oszczędność przynosi w perspektywie więcej zysków niż strat. Jeśli chodzi o blendery do gastronomii, powinny one charakteryzować się kilkoma istotnymi cechami, których nie posiadają zwykłe blendery kuchenne.

Blender gastronomiczny niezbędny jest w niemal każdej profesjonalnej kuchni. Sprawdzi się podczas przygotowywania zup, sosów, ciast, deserów i najrozmaitszych potraw. Ważne jest, by nasz blender działał szybko i wydajnie. Powinien radzić sobie nie tylko z miękką, ale również z twardszą żywnością. Aby tak było, urządzenie musi mieć zatem odpowiednio dużą moc. Wtedy będzie mogło pracować długo bez potrzeby robienia przerw i bez obawy o spalenie silnika, a obróbka przebiegać będzie szybciej. Wybierając blender gastronomiczny, pamiętajmy, by zwrócić uwagę na ów parametr.

Drugą ważną cechą będzie jakość i rodzaj ostrzy. W lepszych, markowych blenderach gastronomicznych wykorzystywane są trwale materiały. Nie ma obawy, że ostrza odkształcą się i stępią, bądź nawet złamią podczas obróbki pożywienia. Zwróćmy oczywiście uwagę na przeznaczenie naszego blendera. Poszczególne ostrza mają różne zastosowanie. Nie wszystkie blendery gastronomiczne sprawdzą się na przykład zarówno w kuchni, jak i na barze. Najlepiej jest wybrać blender gastronomiczny uniwersalny z dodatkowymi funkcjonalnościami.

Ostatnim istotnym parametrem jest pojemność blendera. Zdarzają się sytuacje, gdy najlepiej sprawdzi się posiadanie dwóch urządzeń – jednego o dużej pojemności, do pracy na kuchni i jednego podręcznego, do pracy na przykład na barze.

Blender gastronomiczny powinien cechować się wydajnością i funkcjonalnością, wysoką jakością wykonania i niezawodnością. Warto z całą pewnością sięgnąć po markowe wyposażenie, by urządzenie użytkować dłużej, przy większym komforcie pracy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s